picture

Jak vybrat vhodné bazénové příslušenství

  • ico
  • blog
  • Příspěvek: Jak vybrat vhodné bazénové příslušenství

22.4.2022

picture

Letní sezóna se kvapem blíží a vy pokukujete po vlastním zahradním bazénu, ve kterém se budete moci svlažit během parných letních měsíců? Pokud ano, jistě vám neuniklo, že pro jeho správné fungování je nutné dokoupit i potřebné vybavení pro bazén.

Při výběru příslušenství je třeba zohlednit vaše prostorové i finanční možnosti a také požadavky, které na svůj bazén kladete. Pak už se jen stačí zorientovat se v nabídce a výběr potřebných doplňků vám půjde jako po másle. Dnes vám poradíme, co všechno budete potřebovat, abyste si užili ty správné letní radovánky.

Základ, bez kterého to nepůjde

Každý bazén vyžaduje filtraci. Ta pomáhá odstraňovat drobné nečistoty z vody, čímž snižuje potřebu používání bazénové chemie, a tedy šetří vaši pokožku i životní prostředí. Písková filtrace funguje na jednoduchém principu: voda v ní protéká přes křemičitý písek a do bazénu se vrací zpět čistá. Filtrovat je nutné alespoň dvakrát denně. Povrchové nečistoty pak sbírají plastové nebo nerezové nádoby připevněné ke stěně bazénu, tzv. skimmery, kterými se šetří filtr a prodlužuje se tak jeho životnost.

Pro správný výběr pískové filtrace je zapotřebí znát požadovaný filtrační výkon čerpadla. Ten zjistíte vydělením objemu bazénu čtyřmi. Pokud k filtraci plánujete připojit kromě čerpadla také vysavač či solární ohřev, můžete zvolit ještě vyšší výkon.

Samotný filtr vám ale nestačí: čistotu vody je zapotřebí zajistit použitím bazénové chemie či šetrnější UV lampy. V poslední době jsou velmi populární solonizační jednotky, které dezinfikují vodu rozkladem soli. Takto ošetřená voda není agresivní, a navíc má pozitivní vliv na lidskou pokožku. Pro kůži je klíčové také optimální pH vody, kterého dosáhnete pomocí automatické regulace pH, Rx a CL.

Detaily, na kterých záleží

Čistou vody byste tedy měli. Existuje ale celá řada více či méně potřebných vychytávek, které váš požitek z plavání a lenošení u vody pozvednou na zcela novou úroveň. Můžete si do bazénu nainstalovat třeba protiproud, který ocení zejména nadšení plavci a děti, v nabídce jsou i různé trysky a chrliče dle vlastního návrhu. Rádi se smočíte až při večerním šeru? Pak oceníte osvětlení bazénu, které umožní koupele i v nočních hodinách. Příjemným luxusem je pak vyhřívání vody pomocí elektrických a výměníkových ohřevů z titanu či tepelných čerpadel, čímž se značně prodlouží koupací sezóna.

Pokud neplánujete vodu nákladně ohřívat, je možné využít alespoň bublinkových solárních plachet, které zvýší teplotu vody a zároveň ochrání hladinu bazénu před nečistotami. Vyšší teplotu a čistotu vody zajistí také francouzské lamelové zakrytí. Co se týče dalších praktických záležitostí, jistě se vám bude hodit také síťka, vysavač, ochranné plachty a ostatní zařízení, které udrží váš bazén čistý a v co nejlepší formě, abyste se z něj mohli radovat dlouhá desetiletí.

Vybavení bazénu nakupujte výhradně u ověřených odborníků na bazénová příslušenství. Obraťte se na nás – naši vyškolení pracovníci vám rádi pomohou s výběrem a odpoví na vaše dotazy.