picture

Jak vyčistit bazén po zimě?

  • ico
  • blog
  • Příspěvek: Jak vyčistit bazén po zimě?

20.4.2023

picture

Začátek bazénové sezony klepe na dveře! Dny se konečně oteplují, večery prodlužují a zanedlouho budou konečně podmínky pro první letošní koupačku. Bylo by proto dobré bazén po zimní odstávce řádně vyčistit, abyste se nemuseli koupat v zeleném brčálu. Jak správně na to, abyste nemuseli měnit kompletní obsah vody v bazéně? Pozorně čtěte, vše potřebné se dozvíte v dnešním článku.

Jak správně postupovat

Jako první odstraňte z bazénu ochrannou fólii, kterou po zimě řádně vysušte a uložte, a vylovte viditelné nečistoty z povrchu bazénu - všechny listy, větve nebo jiné nečistoty, které se mohly hromadit na povrchu bazénu během zimního období. Můžete použít bazénovou síť s dlouhou teleskopickou tyčí nebo jiné podobné nástroje.

Dále pak vyčistěte skimmer a filtrační systém. Skimmer je, jak jistě víte, zařízení umístěné na okraji bazénu, které zachycuje nečistoty z povrchové vody. Často je v této nádržce spousta naplavenin, které můžou bránit správnému průtoku vody. Zkontrolujte a vyčistěte skimmer, stejně jako filtrační systém, včetně filtračních jednotek, čerpadla a hadic.

Pak přichází na řadu čištění samotného bazénu. K vyčištění bazénové podlahy i stěn použijte bazénový vysavač nebo robotický bazénový čistič k odstranění usazenin na podlaze a stěnách bazénu. Důkladně vyčistěte všechny oblasti, zejména kolem schůdků, rohů a dalších míst, která mohou být náchylná k usazeninám. Nezapomínejte i na bazénový okraj - omyjte okraj bazénu a odstraňte veškerou nečistotu, která se na něm může hromadit.

Po odstranění všech nečistot z vody i stěn bazénu vylaďte bazénovou chemii. Zkontrolujte úroveň pH, alkalinitů, vápníku a dalších důležitých chemických hodnot ve vašem bazénu a upravte je podle potřeby. Je důležité udržovat vyváženou chemii bazénové vody pro zajištění její čistoty a bezpečnosti pro plavce.

Nezapomínejte na kontrolu technického zařízení. Zkontrolujte stav a fungování všech technických zařízení, jako je čerpadlo, filtrační systém, termostat, osvětlení a další. Opravte nebo nahraďte veškeré poškozené nebo nefungující díly. Tím zajistíte, že bude filtrace bazénu celou letní sezonu šlapat jako hodinky.

Závěrem doporučujeme udělat si z údržby bazénu rutinu. Kontrola chemikálií ve vodě, zanešení filtrů, vylovení velkých nečistot z vody (napadané listí, utopený hmyz apod.), byste měli provádět minimálně jednou týdně. Tím zajistíte, že váš bazén zůstane v perfektním stavu pro letní radovánky klidně každý den!

A pokud byste se poohlíželi po novém bazénovém vybavení nebo potřebujete s něčím poradit, neváhejte se na nás obrátit. Náš tým odborníků vám rád a profesionálně se vším poradí.

Jak po zimě čistit bazén? Shrňme si to

Vyčištění bazénu po zimě je důležité pro udržení zdravé vody a prodloužení životnosti bazénu. Následující kroky vám pomohou vyčistit bazén po zimě:

  1. Sundejte kryt bazénu: Odeberte kryt bazénu a důkladně ho očistěte. Poté ho nechte uschnout a uložte na suchém a čistém místě.

  2. Vyčistěte bazén: Odstraňte všechny nečistoty, které se nahromadily na dně bazénu během zimy, jako jsou například listí, větve a jiné odpadky. Použijte bazénový podlahový čistič nebo síťku, abyste je odstranili. Poté použijte vysavač bazénu k odstranění jemných nečistot a sedimentů, které zůstaly na dně.

  3. Otestujte vodu: Použijte testovací proužky nebo tester vody k otestování chemické rovnováhy vody, jako jsou například pH, alkalinita a obsah chloru. Doporučené úrovně se liší v závislosti na typu bazénu, takže si zkontrolujte příručku k bazénu nebo poraďte se s odborníkem na bazény, abyste se ujistili, že jsou úrovně správné.

  4. Vyčistěte filtry: Vyčistěte filtry, aby byly připraveny na novou sezónu. Filtry mohou být umístěny uvnitř bazénu, nebo vně a jsou buď pískové, kartušové nebo diatomeové. Pročistěte je důkladně a vyměňte nebo vyčistěte filtrační médium, pokud je to nutné.

  5. Doplnění vody: Doplněte vodu do bazénu, pokud je to nutné, abyste dosáhli správné úrovně pro plavání. Pokud je voda příliš tvrdá nebo má příliš vysoký obsah minerálů, může být třeba použít chemické přípravky k jejímu změkčení.

  6. Připravte si bazénovou chemii: Připravte si potřebné množství bazénové chemie, včetně chloru, pH regulačních látek a dalších přísad, které jsou pro váš typ bazénu nezbytné.

Tyto kroky vám pomohou připravit bazén na novou sezónu a zajistit, že voda bude čistá, jasná a připravena k plavání. Nějaké dotazy? Napište nám, nebo zavolejte.