picture

Velké srovnání: chlorová vs. bezchlorová chemie do bazénu

  • ico
  • blog
  • Příspěvek: Velké srovnání: chlorová vs. bezchlorová chemie do bazénu

12.5.2022

picture

Chystáte bazén na sezónu a přemýšlíte, kterou bazénovou chemii zvolit? Výběr byste rozhodně neměli podceňovat, jedná se totiž o jeden z nejdůležitějších atributů pohodlného koupání ve vnitřním i vnějším bazénu. Jaké  máte možnosti a co byste při výběru chemie měli brát v potaz?

Pro bazény lze obecně zvolit dva typy chemie – bezchlorovou a chlorovou. Ty se pak dále dělí podle skupenství na tekutou, sypkou či tabletovou chemii.

Tekutý, sypký i tabletový chlor je všestranně využitelný

Hlavním benefitem chlorové chemie je její všestranné využití ve vnitřních i vnějších bazénech či vířivkách. Zároveň se jedná o levnější řešení než chemie bezchlorová. Aktivní látka (chlor) působí velmi rychle a efektivně, vodu v bazénu tak budete mít krásně průzračnou. U chlorové chemie je však dobré pamatovat na to, že může dráždit oči, sliznici a pokožku a někteří lidé jsou na chlor alergičtí.

Chlorová chemie může být buď na bázi tekutého či sypkého chloru, chloru v tabletách či multifunkčních tabletách. Tekutá chemie se lije přímo do bazénu, zatímco sypkou chemii je nejprve nutné rozmíchat v nádobě a poté ji nalít do bazénu. Oblíbenou volbou bývá tabletová chemie, jelikož se s ní snadno manipuluje a čistění bazénu je s ní velice jednoduché. Myslete ale na to, že k tabletové variantě budete potřebovat plovoucí dávkovač chloru, do kterého budete tablety umisťovat.

Multifukční tablety 3v1 nebo 4v1 vám zároveň vyřeší problém se zakalením vody i řasami a nebudete tak muset pořizovat žádnou další chemii. Tyto tablety totiž zpravidla obsahují vločkovač k projasnění vody a algicid proti tvorbě řas.

Čistění na bázi aktivního kyslíku

Bezchlorová bazénová chemie je založená na dezinfekčních účincích aktivního kyslíku. I v tomto případě máte možnost vybrat si z tekuté, sypké (granulované) či tabletové varianty. Oblíbené tablety (např. CTX 100) se používají současně s mikrobicidem CTX-540. Ten zajišťuje odstranění řas a projasnění vody.

Značná výhoda této metody tkví v tom, že voda ošetřená bezchlorovou bazénovou chemií není cítit po chloru, nedráždí oči, sliznici ani pokožku. Zároveň je vhodná pro alergiky, astmatiky i ekzematiky.

Neopomeňte bazénový tester

Při údržbě bazénové vody nezapomeňte na tester. Díky němu změříte tvrdost vody a v případě velké hodnoty ji upravit do rozmezí, ve kterém bude účinnost přípravků bazénové chemie nejlepší. Vysoká tvrdost vody má mimo jiné za následek tvorbu vodního kamene na stěnách bazénu, v krajním případě může dojít až k zarůstání potrubí cirkulačního okruhu.

Testery mohou být buď tabletové, kapkové či proužkové. Zvolte si takový tester, který se hodí pro typ chemie, kterou v bazénu používáte. Díky testeru budete mít vždy přehled o stavu vody ve vašem bazénu a můžete si užívat plavání v průzračně čisté vodě bez starostí. Chemii i testery seženete v našem velkoobchodním e-shopu.